[Kraków] Atelier kulinarne

Kolejny termin wyjątkowych warsztatów kulinarnych. Na pierwszy, bilety wyprzedaly się błyskawicznie. Dlatego niech każdy ma szansę poznać smaki Palestyny, bo naprawdę warto. 👍🏻👌
W trakcie naszych podróży kulinarnych po Bliskim Wschodzie nie możemy zapomnieć o palestyńskiej kuchni. To region pełen kontrastów, kochany przez swoich mieszkańców, ale jednocześnie znienawidzony przez sąsiadów i częściowo odcięty od świata murem – symbolem odtrącenia i izolacji. Jednak pomimo smutnej historii i teraźniejszości w tle, Palestyna może poszczycić się wyjątkową kuchnią, łączącą elementy odrębności kulinarnej z wpływami kuchni krajów sąsiednich.
Kuchnia palestyńska jest fascynująca i zachęca do eksperymentowania z nowymi smakami. Dlatego też Chef Łukasz Ochab wielki pasjonata kuchni bliskowschodnich, zaprasza na podróż kulinarną do Palestyny, aby przybliżyć Wam historię tego wspaniałego kraju, w którym Miłość do Ziemi wpajana jest z dziada pradziada.

Na warsztatach podzieli się smakami, które towarzyszyly mu podczas wielokrotnych odwiedzin ziemi palestyńskiej. Dzięki temu będziecie mieli okazję poznać kuchnię palestyńską i zanurzyć się w jej tajniki, odkrywając nowe smaki, zapachy oraz jej smutną historię.
✅ Taboon – płaski chlebek palestyński, dodatek do niemalże wszystkich potraw.
✅ Labneh – najsłynniejszy arabski twaróg z odsączonego jogurtu, który własnoręcznie przygotujecie na warsztatach
✅ Labneh tabat – kolorowa przystawka z serka Labneh, w kształcie kulek obtaczanych w ziołach i przyprawach
✅ Fatteh hummus – palestyńska odmiana hummusu z chrupiącymi kawałkami chleba, podawana na ciepło
✅ Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur i świeżych warzyw
✅ Sfiha – płaskie chlebki zapiekane z aromatycznym farszem z pomidorów i mięsa mielonego
✅ Manakeesh Zaatar – płaskie placki zapiekane z oliwą, mieszanką przypraw i sezamu
✅ Harissa – aromatyczna pasta z ostrych papryczek. Pikantne uzupełnienie wielu dań
✅ Musakhan – tradycyjne, narodowe danie palestyńskie z kurczaka pieczonego w sumaku, cebuli i orzeszkach pini. Podawane na chlebie Taboon
✅ Baklava – przepyszny deser z ciasta filo, z orzechami i pistacjami, ponczowany syropem. Bliskowschodnia delicja.
✳️✳️✳️Uwaga: zabierzcie ze sobą opakowania na wynos, jeżeli w trakcie warsztatów nie zdołacie skonsumować wszystkiego 😊 , to po zajęciach będziecie mogli zabrać ze sobą to, co zostanie, by podzielić się z bliskimi i rozkoszować smakami jeszcze raz, dnia następnego 😉
▶️ Data: 14.01.2026 (środa)
▶️ Start: 17:00 – 22.00
▶️ Adres: „COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba”, os. Tysiąclecia 85, 31-610 Kraków
🍷Dla każdego lampka wina. Istnieje również możliwość przyniesienia ze sobą swojego ulubionego
👉 Liczba miejsc ograniczona

WAŻNE: W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednia ilość osób lub zmienią się obostrzenia związane z sytuacją epidemiologiczną, zastrzegamy sobie prawo do zmiany terminu warsztatów lub zamiany biletów wstępu na vouchery, do wykorzystania przez jeden rok na dowolne wydarzenie.

 

  • 00

    dni

  • 00

    godzin

  • 00

    minut

  • 00

    sekund

Data

sty 14 2026

Czas

17:00 - 22:00

Więcej informacji

Bilety

Lokalizacja

COOLinarium – Atelier kulinarne Łukasza Ochaba
os. Tysiąclecia 85, Kraków

Kategoria

Bilety
Przejdź do treści