kuchnia palestyńska

Puste talerze

Przepis na „risztę”, typowo zimowe danie, prosty makaron z soczewicą, przyniesiony kiedyś przez sąsiadkę z domu obok. Makaron był zagniatany ręcznie, ale można użyć gotowego, najlepiej pappardelle, który kształtem i strukturą przypomina ten, który jadłam w Palestynie.

Dowiedz się więcejPuste talerze

Palestyna pachnie… kawą z kardamonem 

Każdy pewnie ma inne wspomnienia smaki i zapachy, które przywozi z podróży, dla mnie Palestyna zawsze będzie kojarzyć się z unoszącym się wszędzie aromatem kawy i kardamonu. Od parzenia kawy zaczyna się dzień w prawie każdym palestyńskim domu. Kawę podaje się przed posiłkiem i po nim.  Napój ten towarzyszy Palestyńczykom przez cały dzień. Gdziekolwiek nie pójdą – do sklepu, fryzjera, mechanika czy piekarni – z pewnością zostanie im zaproponowana filiżanka kawy. Każdy szanujący się właściciel zakładu czy sklepu trzyma na zapleczu termos z gorącą kawą i małe papierowe kubeczki gotowe, aby w każdej chwili ugościć ulubionego klienta. Kawa w Palestynie to coś więcej niż…

Dowiedz się więcejPalestyna pachnie… kawą z kardamonem 

Co łączy kuchnię polską i palestyńską?

Na pierwszy rzut oka – nic. Kuchnia polska to przecież w dużej mierze dania z wieprzowiny, dużo ziemniaków, zup i kasz, a warzywa najczęściej pojawiają się na stołach w formie surówek albo na kanapkach. W Palestynie natomiast warzywa są faszerowane, przerabiane na pasty lub grillowane wraz z mięsem. Palestyna to w większości kraj muzułmański, w związku z czym wieprzowiny się po prostu nie je. Królową mięs jest jagnięcina, do której najczęściej serwuje się ryż, a płaskie placki, które nam przypominają bardziej naleśniki, tam nazywane są chlebem. Pomimo wielu różnic kulturowych i smakowych udało mi się jednak zauważyć kilka podobieństw w obu kuchniach. Palestyńskie kiszonki W pierwszym zetknięciu z kuchnią…

Dowiedz się więcejCo łączy kuchnię polską i palestyńską?
Przejdź do treści