przepis

Falafelowa wojna

„Historia Izraelczyków i Palestyńczyków toczyła się w wielu aspektach równolegle, strona izraelska zwyciężyła, a palestyńska przegrała. Tam, gdzie wytycza się nowe granice, automatycznie pojawiają się pytania o własność, nie tylko w odniesieniu do ziemi, ale również potraw. Wiele dań niesie za sobą silny ładunek symboliczny oraz polityczny. Dla Palestyńczyków jedzenie jest właściwie ostatnią rzeczą, dzięki której mogą manifestować swoją tożsamość, mają więc poczucie, że jeśli falafel stanie się daniem izraelskim, zniknie prawo Palestyńczyków do ich kraju”. Nidal Kersh, Szakszuka, wydawnictwo Słowne, 2017 Moja miłość do palestyńskiego jedzenia zaczęła się wiele lat temu, kiedy na Boże Narodzenie dostałam…

Dowiedz się więcejFalafelowa wojna

Palestyna pachnie… kawą z kardamonem 

Każdy pewnie ma inne wspomnienia smaki i zapachy, które przywozi z podróży, dla mnie Palestyna zawsze będzie kojarzyć się z unoszącym się wszędzie aromatem kawy i kardamonu. Od parzenia kawy zaczyna się dzień w prawie każdym palestyńskim domu. Kawę podaje się przed posiłkiem i po nim.  Napój ten towarzyszy Palestyńczykom przez cały dzień. Gdziekolwiek nie pójdą – do sklepu, fryzjera, mechanika czy piekarni – z pewnością zostanie im zaproponowana filiżanka kawy. Każdy szanujący się właściciel zakładu czy sklepu trzyma na zapleczu termos z gorącą kawą i małe papierowe kubeczki gotowe, aby w każdej chwili ugościć ulubionego klienta. Kawa w Palestynie to coś więcej niż…

Dowiedz się więcejPalestyna pachnie… kawą z kardamonem 

Co łączy kuchnię polską i palestyńską?

Na pierwszy rzut oka – nic. Kuchnia polska to przecież w dużej mierze dania z wieprzowiny, dużo ziemniaków, zup i kasz, a warzywa najczęściej pojawiają się na stołach w formie surówek albo na kanapkach. W Palestynie natomiast warzywa są faszerowane, przerabiane na pasty lub grillowane wraz z mięsem. Palestyna to w większości kraj muzułmański, w związku z czym wieprzowiny się po prostu nie je. Królową mięs jest jagnięcina, do której najczęściej serwuje się ryż, a płaskie placki, które nam przypominają bardziej naleśniki, tam nazywane są chlebem. Pomimo wielu różnic kulturowych i smakowych udało mi się jednak zauważyć kilka podobieństw w obu kuchniach. Palestyńskie kiszonki W pierwszym zetknięciu z kuchnią…

Dowiedz się więcejCo łączy kuchnię polską i palestyńską?

Kuchnia Gazy

Tradycyjny posiłek spożywany w Strefie Gazy podobny jest do tych przygotowywanych przez Palestyńczyków mieszkających na Zachodnim Brzegu. Kuchnia palestyńska obfituje w aromatyczne przyprawy i zioła, dania z ryżem serwowane z dużą ilością warzyw i mięsa, wszystko szczodrze polewane oliwą i tahiną. Jest podobna do innych kuchni lewantyńskich: libańskiej, syryjskiej czy jordańskiej. Najsłynniejsze palestyńskie dania: musachchan (ociekający oliwą kurczak podawany na chlebie ze smażoną cebulą i sumakiem), makluba (danie jednogarnkowe z ryżem, warzywami i/lub mięsem) czy słodki deser kunafa (chrupkie ciasto przekładane serem i oblane syropem różanym) serwowane są w każdym Palestyńskim domu, niezależnie od regionu. Jednak kuchnia w Gazie ma pewne wyróżniające ją cechy…

Dowiedz się więcejKuchnia Gazy
Przejdź do treści